Vandaag ga je vijfduizend jaar terug in de tijd, naar de eerste helft van het derde millennium voor onze jaartelling. Ja, dat lees je goed! En alles wat je daarvoor moet doen, is afzakken naar Wéris (Wallonië), waar je naar hartenlust tussen de dolmens en menhirs kunt lopen.
De megalieten van Wéris katapulteren je terug in de tijd, te beginnen bij het Megalietenhuis. De dolmens en menhirs vertellen je alle geheimen over hun bouwers, de eerste boeren van het neolithicum. Voor je de rest van de site (die zo'n 8 km lang en 300 meter breed is) gaat verkennen, krijg je eerst nog een voorsmaakje te zien: twee 'allées couvertes'. Dat zijn megalithische dolmen in de vorm van een gang, overdekt met meerdere stenen. Daarnaast zie je de bijbehorende menhirs staan, net als zes groepen van uitsluitend menhirs – allemaal mooi evenwijdig gerangschikt.
Goed bewaarde geheimen
We voelen dat je nieuwsgierig bent ... Maar wat weten we nu precies over de site van Wéris? Uit onderzoek is gebleken dat deze monumenten uit plaatselijke puddingsteen kunnen worden gelinkt aan de Seine-Oise-Marnecultuur, of aan een cultuur die daarna volgde en ontstond in het Bekken van Parijs. Bovendien zou de site van Wéris de schakel kunnen zijn tussen verschillende culturele stromingen uit de Europese prehistorie. Ongelooflijk, toch? Het grootste mysterie blijft uiteraard wat de monumenten precies betekenen. Hoewel de megalieten verband houden met de stand van de zon tijdens de equinoxen en de zonnewenden, wijst maar weinig informatie op het échte nut ervan. Misschien helpt een glaasje Dolmenius, een amberkleurig bier dat alleen hier wordt gedronken, wel een tipje van de sluier op te lichten ...
Copyright foto's: Visit Ardenne
De omgeving ontdekken